Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ένα σχολείο στο χείλος του γκρεμού....


Τα παιδιά σε ένα μακρινό μέρος της Κίνας αντιμετωπίζουν καθημερινά έναν επικίνδυνο περίπατο πηγαίνοντας στο σχολείο επειδή στα μισά του δρόμου υπάρχει ένας απότομος βράχος που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Το σχολείο αυτό βρίσκεται στο χωριό Gulu της επαρχίας Sichua και για να φτάσει κανείς εκεί περνάει όλο το βουνό από τη βάση του μέχρι τον απότομο βράχο κάνοντας πέντε ώρες πεζοπορία. Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει μόνο έναν δάσκαλο που είναι εκεί εδώ και 26 χρόνια διδάσκοντας στην συγκεκριμένη πόλη της δυτικής Κίνας καθημερινά.
Οι χωρικοί λένε ότι η μετάβαση στο σχολείο είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά δεδομένου ότι ο δρόμος είναι μόνο 40 εκατοστά σε πλάτος στο στενότερο σημείο του και στην μία του πλευρά υπάρχει ένας απότομος και μεγάλος γκρεμός. Το περπάτημα κατά μήκος της στενής αυτής με ζιγκ-ζαγκ πορείας κάνει τα παιδιά να αισθανθούν εκτός των άλλων και ζαλισμένα όπως λένε.
Το σχολείο έχει πέντε κτήρια και μια παιδική χαρά με μια μπασκέτα φτιαγμένη από δύο ξύλα και ένα σπασμένο πίνακα. Ο Shen Qijun, ο 45χρονος δάσκαλος έχει απειλήσει να εγκαταλείψει αρκετές φορές το σχολείο αλλά κάθε φορά τον παρακαλούν οι χωρικοί για να μείνει διαφορετικά δεν θα υπήρχε κανένας για να διδάξει τα παιδιά τους. Ο Shen διδάσκει Κινέζικα και Μαθηματικά αλλά λέει ότι μόνο δύο μαθητές στα 26 έτη που διδάσκει έχουν καταφέρει να πάνε στο πανεπιστήμιο. Ένας εθελοντής που έχει διδάξει εκεί για τρεις μήνες είπε: “Οι μαθητές εργάζονται πολύ σκληρά, αλλά δεν έχουν δει ποτέ τους υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ακόμα και το καζανάκι στις τουαλέτες.”

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου